Investeren in het onderhoud van onze KLE’s: Ternat piloot in de regio

Het heuvelachtige en landelijke Pajottenland wordt dooraderd door een netwerk van kleine  landschapselementen (KLE), waaronder een flink aantal hagen en houtkanten. Om ons traditionele landschap te behouden is het van essentieel belang om deze groene parels in topconditie te houden, en dit door ze op een goede manier te beheren. Door houtkanten gefaseerd ‘in hakhout te zetten’, verjongen we de houtkant en wordt een meer diverse houtkant verkregen. Dit vermindert de mogelijks negatieve impact van houtkanten op oa. de aanpalende landbouwgronden of op de doorgang op de aangelegen weg, daarnaast biedt het ook op ecologisch vlak meer kansen voor heel wat diersoorten.

Voor de periode 2018-2020 werd in de regio West-Brabant een project ‘Loket Onderhoud Buitengebied’ of ‘LOB’ opgestart, getrokken door RLP&Z, RLBK, Pro Natura en ABC Eco². Algemene doelstelling is om voor een aantal pilootgebieden uit te werken hoe beheer van landschapselementen op een efficiëntere en meer gecoördineerde manier kan verlopen. In kader van dit LOB-project wordt op vrijdag 21 februari een demo over machinaal hakhoutbeheer georganiseerd, in samenwerking met de gemeentebesturen van Ternat en Dilbeek. De demo gaat door aan de Beeldekensstraat in Ternat (zie plannetje) ter hoogte van het vliegveldje. Voorzie kledij en schoeisel aangepast aan de weersomstandigheden. Parkeermogelijkheden zijn beperkt, kom met de fiets of spreek af om te carpoolen.

You may also like...